EUs censur av internet

Idag röstades, till stående ovationer, artikel 11 och 13 igenom i EU-parlamentet. Vi går nu raskt mot en avveckling av ett fritt internet. Dessutom smögs det med ett förbud för privatpersoner att filma sportevenemang…

Kortfattat innebär artikel 13 att allt material som laddas upp på internet måste skannas för att se så det inte bryter mot någon upphovsrätt. Om detta inte görs väntar dryga böter för sidan materialet laddas upp på.

Artikel 11 handlar om länkskatt. Kortfattat går det ut på att media ska få licenspengar varje gång något från deras hemsida länkas.

Emanuel Karlsten skriver att ”Så när förslaget till Copyrightdirektiv till slut röstades igenom, med bara kosmetiska förändringar, ställde sig ledamöterna upp i parlamentet och applåderade. När en ledamot försökte protestera, säga att detta var ett fruktansvärt slag mot internetsfrihet, buades han ut.”

I praktiken innebär detta att allt innehåll som laddas upp på internet måste gå igenom filter. Idag är det upphovsrättsbrott som ska filtreras. Vad blir det imorgon?

Detta är vad vi kan ha framför oss:

  • En enorm databas som allt uppladdat material måste jämföras med.
  • Oerhörda mängder datorkraft för att sköta allt detta parallellt på samtliga plattformar
  • Outsourcing-avtal till nya företag, sannolikt ägda av Google eller Amazon, som sköter kontroller för alla som inte har råd att köpa nya servrar för miljoner. “Din fil kontrolleras. Detta kan ta några dagar.”
  • Många, många anställningstillfällen för administratörer som skall uppdatera alla dessa listor med otillåtet material.
  • Ny marknad för företag som hjälper dig att placera dina alster i dessa listor. De mindre nogräknade kommer att hjälpa dömda brottslingar, skumma företag, och regeringar att blockera oönskat material av “upphovrättsskäl”.
  • Stora problem att få bort något från “blocklistan” eller få det granskat.
  • Mycket högre kostnader för allt du gör på internet.
  • Massdöd bland mindre sajter, bloggare, hobbyister.
  • Slut på webbhosting i EU.

Henrik Alexandersson skriver att ”Europaparlamentet har alltså röstat för att strypa vårt fria och öppna internet” och det har han rätt i.

Klassiskt liberala partiet vill lämna EU. Det är inte en union som verkar för frihandel, om det nu har varit det någon gång, utan en union MOT frihandel, mot fri företagsamhet och mot yttrandefrihet för vad ”förhandsgranskning” innebär är ”censur”. Det är ett ord som borde användas oftare.