Beatrice-Gate

Sveriges justitieminister Beatrice Ask blev igår ofrivilligt en del av nyhetsflödet [Aftonbladet], [DN] då hon på facebook länkade till en artikel av satirsiten The Daily Currant där det bland annat hävdas att:

“Colorado is reconsidering its decision to legalize recreational pot following the deaths of dozens due to marijuana overdoses. According to a report in the Rocky Mountain News, 37 people were killed across the state on Jan. 1, the first day the drug became legal for all adults to purchase. Several more are clinging onto life in local emergency rooms and are not expected to survive.”

Källan Rocky Mountain News var en dagstidning som lades ned 2009. Andra inte särskilt subtila ledtrådar om att det hela handlade om satir var att ett av offren uppgavs vara Jesse Pinkman samt att det, så vitt jag vet, inte någon gång rapporterats om att 37 personer skulle dött av att brukat marijuana under en dag i något land eller delstat där drogen redan är laglig. Det hävdas till och med på vissa håll att det totala numret dödliga överdoser av THC genom tiderna är 0, eftersom det skulle behövas ett femsiffrigt antal “joints” innan någon fått i sig de doser som behövs för att ämnet ska vara dödligt.

DN uppger att Beatrice Asks pressekreterare Per Claréus inte kan säga att justitieministern insåg att artikeln handlade om satir eller inte.

Mer, lite grövre, humor går att finna här.

Innan cannabismissen var Beatrice Ask antagligen mest känd för idén om att misstänkt sexköpare redan innan fällande dom skulle bli uthängda offentligt genom “rosa kuvert”.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, beskrev idén som en “hårresande tanke” och uppgav för nyhetskanalsen.se att: “Det är inte en acceptabel människosyn. Det är en återgång till medeltiden”. Enligt samma DN-artikel ska generalsekreteraren ha menat att “rättssäkerhet handlar om att en misstänkt ska dömas i domstol av en oberoende domare och inte av omgivningen”, vilket i och för sig är en grundbult för varje seriös rättsstat, men tydligen inte en självklarhet för vår regering.

Frågan som måste ställas när den här typen av saker händer är nog egentligen om det alls går att ha något förtroende för Beatrice Ask som justitieminister, vad tycker ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Beas kunnande innom ämnet är tyvärr väldigt vanlig i sitt tänkande bland svenska yrkes politiker, men denna fadäs kommer förhoppningsvis att få en del av nämda politiker kategori att läsa på litett extra i framtiden vilket kan leda till en mer saklig debatt i ämnet!

 2. Helt OT men jag undrar vad ni kommer att kalla er på valsedlarna? Har valmyndigheten fattat beslut?

  1. Hej!

   Vi har, mig veterligen, ingen officiell ståndpunkt men spontant är åtminstone jag i stort är positiv konceptet att “förbättra” grödor och dylikt. Samtidigt måste tycker jag att man ska vara lite försiktig med det hela och det vore bra om frågorna syntes lite mer i media och att det blev lättare för den enskilde att avgöra om han eller hon vill konsumera modifierade grödor och sånt. Jag tror, rent allmänt, att det vore bra om privata initiativ började intressera sig ännu för märkning av “naturliga” grödor och annat så att det faktiskt går att välja. Kort sagt vill jag inte se några förbud eller liknande, men det vore väldigt bra om det hela granskades och fick mer uppmärksamhet.

   Själv försöker jag äta någorlunda nyttigt och även om jag skulle kunna bli mycket bättre på det tycker jag att det är viktigt att det faktiskt går att veta vad det är man stoppar i sig. Jag tror egentligen inte att det är någon större fara med GMO och jag tror även utan att egentligen ha läst på tillräckligt för att uttala mig säkert att det kan vara väldigt bra med vissa sorters modifierade grödor för att avhjälpa problem i vissa delar av världen. Precis som allting nytt så har det säkert också en del problem som förhoppningsvis kan avhjälpas med fortsatt forskning och påtryckningar från konsumentorganisationer.

   Om du tycker att det är något i min inställning som är helt uppåt väggarna så skicka gärna en länk där jag kan läsa på lite mer om det hela, jag tycker att det är ett ganska intressant ämne men jag har inte riktigt haft tid att sätta mig in i det ordentligt.

   /Ambjörn