Centerkvinnorna visar en vidrig människosyn

Centerkvinnornas ordförande Gunilla Hjelm och dess vice ordföranden Catrin Mattson och Karin Ånöstam skrev igår på SVD:s brännpunkt under rubriken ”Sexköp utomlands bör kriminaliseras”. Artikeln är konstig på så många olika sätt att jag fortfarande hyser ett litet hopp om att det hela handlar om ett osmakligt aprilskämt.

CKDet finns ett stort antal problem med att ta bort kravet på dubbel straffbarhet.

Om vi anser att vi kan straffa våra medborgare för saker de gör i länder där handlingen inte är olaglig är det rimligt att andra länder kan göra samma sak mot våra medborgare. Det finns länder i vilka homosexualitet, aborter och alkohol är förbjudet. Om vi nu anser att vi ska straffa en svensk medelålders vit man som bestämde sig för att köpa sex på en bordell under semestern, då borde vi rimligen också lämna ut homosexuella till länder där de straffas under sharialagstiftning. Morallagstiftning i sig är ett ganska problematiskt ämne, men om vi bestämmer oss för att vår svenska moral ska vara den rådande i alla länder, oavsett vad länderna själva tycker, då blir det helt enkelt absurt.

Oavsett vad dessa centerkvinnor har fått för sig är definitionen av prostitution utförandet av sexuella handlingar i utbyte mot pengar. Om du använder våld för att ha sex med någon är det en våldtäkt, vilket redan är straffbelagt i alla förnuftiga rättsordningar, men om du betalar för att få en sexuell tjänst är det prostitution.

Den sista poängen jag vill poängtera är den människosyn artikeln ger uttryck för. De skriver:

“Inte heller bör vi fastna i skillnaden mellan laglig prostitution och människohandel, då det förvisso finns grader i helvetet, men då vi ser att där prostitution är lagligt, där florerar även människohandeln – de två går inte att skiljas åt.”

Så vitt jag förstår hävdar de på fullt allvar att prostitution och människohandel inte går att skilja åt. Vad i hela världen ger en människa en så rutten människosyn att de inte kan skilja på två personer som bestämmer sig för att på ett vänskapligt sätt utbyta en sexuell tjänst mot betalning och det helvete som tusentals unga kvinnor och män varje dag upplever när de blir utsatta för människohandel? Att fråga om de hade någon som helst skam i kroppen vore endast retoriskt. Som liberal kan jag inte låta bli att skämmas över att jag vid förra valet övervägde att rösta på Centerpartiet om detta är en utbredd inställning i partiet.

Den enda trösten jag kan hitta i det hela är att det faktiskt finns en hel del vettiga människor i Centern. Jag kan aldrig tänka mig att dessa låter ett så osmakligt förslag stå oemotsagt.