Krönika: Inget brott utan offer!

Rättssystemet, polisen och domstolar, ska finnas för att skydda oss. De ska göra samhället säkrare och se till att du kan vandra tryggt på våra gator. De ska skydda dig från tjuvar, göra samhället säkert och se till att så få brott som möjligt begås i vårt land. Kort sagt, de ska vara en positiv kraft i samhället.

Ibland är så inte fallet. Jens Waldmann har sedan flera år använt egenodlad marijuana som medicin mot sin depression och ångest. Marijuana används faktiskt på helt laglig väg emot depression lite här och där i världen. Såhär skrev han i en debattartikel idag:

”När polisen gick innanför min dörr så gick jag från att vara en helt frisk och fungerande svensk medborgare till att bli en kostnad för samhället. En hög kostnad om jag döms till fängelse. Har jag otur hamnar jag i en cell, min fru förlorar hälften av hushållets inkomster, och våra barn förlorar sin pappa i flera månader. Min studio skulle få läggas ner och min hyresvärd förlorar den lokalhyra jag i dag betalar.

Och sist men inte minst; ni som läser detta kommer att få betala min arbetslöshetsersättning när jag väl kommer ut. Om jag inte får tillbaka min depression vill säga. Då blir jag sjukskriven och det får ni tyvärr också betala.”

Rättegången mot Jens sker den 28:e Augusti. Gå gärna dit och stöd honom.

Det är inte rimligt att straffa Jens, och ett samhälle som väljer att se det som brottsligt när någon tar tag i sitt liv och väljer bort tunga droger är inte ett bra samhälle. Legalisera cannabis, helst igår men i vart fall så snabbt det går. Det är det enda anständiga.

Bild: J Wynia / CC