Liberala partiets första maj

Första maj-demonstrationer har blivit något av en tradition för Liberala partiet. Den första demonstrationen hölls i Göteborg 2006 och sedan 2007 har demonstrationer hållits varje år i både Stockholm och Göteborg. För oss är det en dag att peka på att Socialdemokraterna inte alltid förespråkat stela statliga lösningar på arbetsmarknadens konflikter. De kan heller inte längre hävda att de har ensamrätt till arbetarfrågorna när de själva under de senaste årtiondena har utgjort hindret för en flexibel och livskraftig arbetsmarknad. Man skulle kunna säga att vår demonstration är en demonstration med arbetarna och en demonstration mot moderna socialdemokrater (i alla partier).

Liberala partiet Stockholm med banderoll på första maj 2011
Första maj demonstration i Stockholm 2011

I år inriktade vi oss på de regleringar som hindrar fackförbunden från att verka fristående och efter sina egna medlemmars intresse. Lagen om anställningsskydd (LAS), den lag som bland annat reglerar turordningsreglerna och främst bidrar till att göra arbetsmarknaden stel och otillgänglig. Den låser även in människor på arbetsplatser de snabbt skulle fly om det inte var för riskerna det innebär att hamna längst bak i turordningsledet igen.  Den andra lagen är Medbestämmandelagen (MBL) som bland annat endast redogör för rättigheter som facket har. En individ har inga av dessa rättigheter och facket kan kompromissa bort dem utan att man själv har något att säga till om. MBL ger även facken rätten att till viss del vara med och bestämma över företaget, vilket i sin tur leder till att fackklubbarna hamnar på dubbla stolar och bidrar till att de fackliga representeras positioner hamnar längre ifrån medlemmarna och närmare företagens ledningar.

Första maj på Hötorget 2011

I Stockholm samlades personer från både Stockholm och Uppsala på Hötorgets nordvästra sida på lagom avstånd från Sveriges Kommunistiska Partis demonstration och de vajande Che Guevara-flaggorna. Till en början verkade det som att vi skulle få problem med vädret men ganska så snart lättade de tunga molnen och solen tittade ner på den tredje inkarnationen av vår ”Båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner”-banderoll. Demonstrationen flöt på fint och vi fick både chansen att dela ut mycket material samt möjligheten att prata med både meningsfränder och meningsmotståndare. Totalt var vi 13 personer som deltog i demonstrationen i Stockholm varav en hel del var nya ansikten som vi hoppas på att få se mer av i framtiden.

I väntan på socialdemokrater

När så det Socialdemokratiska första maj-tåget började närma sig Hötorget ställde vi upp oss utefter trottoarkanten för att dels beskåda spektaklet och för att förmedla vårt budskap till de förbipasserande. Som vanligt möttes vi av idel sura miner, knutna nävar och en och annan spottloska.  Men alla var inte så förutsägbara utan verkade uppskatta och hålla med oss om att fackföreningarna sedan länge glömt bort att de ska vara representanter för sina medlemmar. Det passerande tåget, som kändes kortare än vanligt, passerade ganska snabbt och det innebar att dagens demonstration var över för vår del. Vi drog oss tillbaka från kylan mellan de röda fanorna och begav oss in på en närliggande krog för en öl och en bit mat. En mycket lyckad dag för Liberala partiet Stockholm.

Uppställda på Kungsportsplatsen i Göteborg

I Göteborg ställde man upp så som traditionen bjuder vid Kungsportsplatsen, där man utöver ett sydamerikanskt panflöjtband fick dela utrymme med borgerliga valstugor uppställda för det mycket otraditionella omvalet i Västra Götaland. När Vänsterpartiet senare marscherade förbi med hammaren och skäran-flaggan i tåget, fanns således hela det politiska spektret samlat kring Karl IX-statyn. I Göteborg var vädret lite bättre och solen värmde i den friska vinden som gång på gång spände upp ”Båd’ stat och lagar”-banderollen som en spinnaker. Många förbipasserande stannade till vid det uppställda bordet och lät sig bjudas på ett värmande frihetsbudskap serverat tillsammans med kaffe.

Förstört material

Tyvärr drabbades även årets demonstration i Göteborg av skadegörelse, i likhet med förra årets demonstration. I samband med att ett av första maj-tågen passerade krävde några upprörda människor att vi skulle ta ner vår banderoll, vilket vi självklart inte tänkte göra. När de inte fick som de ville gick de handgripligen till väga och slet plakaten ur händerna på två av våra killar och rev sönder dem. Vår grupp får sedan ta emot diverse okvädingsord och uppmaningar att bege sig ifrån platsen. Några av våra funktionärer försöker lugna ner de upprörda personerna, ber dem sluta förstöra våra grejer och att lämna oss i fred. I samma veva går någon iväg med en megafon som en av våra demonstranter har med sig och stampar på den så att den går sönder.

Kort därefter hörs ett brak och någon välter omkull det bord man ställt upp för flygblad och kaffe. Personen lyfter även upp en plastback med en termos, lite servetter, etc. och kastar den i marken med sådan kraft att den går sönder varpå personen lämnar platsen springandes. Dessa händelserna är självklart polisanmälda.

Det är alltid tråkigt när sådant här händer men det visar också verkligen på varför ett klassiskt liberalt alternativ som står upp för frihet och fredlighet behövs i diskussionerna kring arbetarrörelsen. Det är alltid viktigt att man inte låter sådana här händelser få för mycket inverkan.

Överlag var det en lyckad första maj för Liberala partiet, kanske den bästa hittills. Vetskapen om att vi ständigt tar oss framåt och varje år lyckas nå ut till fler med vårt budskap känns väldigt positivt!