Lösningen på bostadskrisen? Marknadsekonomi!

Totalt 243 [av 290] kommuner svarar i Boverkets senaste Bostadsmarknadsenkäten att de har underskott på bostäder läser vi idag. Vi ser samma sak när vi tittar på hur lång bostadskön är i olika kommuner.

Detta är naturligtvis ett problem för den som vill flytta till en annan ort för att arbeta eller studera, för att bara ta ett exempel.

Samtidigt är det överskott på bostadsrätter. Varför det? Jo, för att en bostadsrätt kostar vad någon är beredd att betala. Men de är fortfarande dyra.

Vi är förespråkare av en fri marknadsekonomi eftersom detta är det enda system som respekterar individens rätt till sin egendom.

Klassiskt liberala partiet vill att marknaden för hyreslägenheter ska fungera bättre. Idag regleras hyresnivåer av det lagstadgade bruksvärdessystemet. Även andra regleringar hindrar hyresvärd och hyresgäst att tillsammans komma överens om vilka villkor som ska gälla för en uthyrning. Dessa regleringar påverkar hyresmarknaden negativt och gör att det uppstår bostadsköer. Klassiskt liberala partiet vill ta bort alla regleringar på hyresmarknaden.

Några konkreta förslag:

  • Gör tröskeln för att komma in på marknaden så låg som möjligt.
  • Avskaffa alla föreskrifter och krav på bostäder som bidrar till konstant höga bostadspriser.
  • Avveckla stämpelskatten.
  • Avskaffa hyresregleringar

Om du kan hitta en ledig lägenhet hos ett valfritt kommunalt bostadsbolaget (med fler än 20 000 invånare i kommunen) som kräver mindre än sex månaders kötid så bjuder vi på en ask choklad. Detta gäller maj månad ut och för de första fem. Skriv en kommentar här nedan med länken till lägenheten eller skicka e-post till info@liberalapartiet.se