På fel sida av historien

Är Socialdemokraterna på rätt sida av historien? De visar om och om igen att de är på fel sida.

”De vill göra nedskärningar i välfärden” och här måste vi genast göra skillnad på S, SD och vår syn på ”välfärd”. S vill att staten ska stå för alla beslut. SD vill skjuta över det på kommunerna. Vi vill istället att du ska få bestämma själv. Tänk dig själv om/när du blir sjuk: Vill du ha hjälp av kommunen, staten eller vill du veta att du klarar detta själv?

Vi kritiserar både S och SD för att ingen av dem vill ge dig makten. De är mest intresserade av att behålla den själva.

 Den största skillnaden mellan och ena sidan S och SD och andra sidan vi i Klassiskt liberala partiet är att vi står för din rätt att välja själv. Ta en sak som din pension. Om du vill förvalta den helt själv så ska du få göra det. Likaså din vård. Idag betalar du för den via landstinget. Vill du ha en egen försäkring (eller t.o.m. vara utan) så ska du få välja det. Ditt val. Inte politikers.

”De vill sänka skatten för de rika” skriver S som att det vore negativt att sänka skatten och låta folk få bestämma mer själva?! Skulle vi avskaffa skatten på höga inkomsten, den s.k. värnskatten, skulle staten få in mer (!) pengar i skatt. Sverigedemokraterna säger sig vara för att avskaffa skatten, likaså Liberalerna medan Moderaterna inte vill göra det. I alla fall inte än.

Socialdemokraterna är alltså emot skattesänkningar bara för att det är emot skattesänkningar. Någon annan rimlig tolkning finns inte. Och där stödjer Moderaterna dem. I alla fall under Reinfeldt-regeringens åtta år.

”De är öppna för att införa marknadshyror” men det innebär bara att SD är beredda att tala om det. Inga förslag finns från SD kring dettaMarknadshyror är egentligen samma sak som marknadsmat, marknadstelefoner eller marknadsbilar: Det är så det ska fungera! Ingen förväntar sig att en bil inte få kosta mer än en säg 300 000 kronor. Ingen förväntar sig att din kommun ska sätta ett pristak på bananer på 20 kronor/kg för att ”mat är ingen handelsvara”. Mat är en handelsvara. Det är därför det inte är någon hungersnöd i Sverige idag.

På samma sätt med bostäder så är frågan vad är du beredd att betala i hyra för en viss lägenhet. 4000 kr? 8000 kr? Det får hyresgästen och hyresvärden själva komma överens om. Med dagens pristak innebär det långa köer istället. Det innebär alltså att såväl Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna samt de åtta år med Alliansen 2006-14 alla föredrar köer på flera år för att kunna hyra en lägenhet.

”De vill backa bandet på hela jämställdhetsarbetet” innebär för Socialdemokraterna bland annat att föräldrar ska få välja själva över sin föräldraförsäkring. SD vill fortfarande att det är statens försäkring som ska styra. Vi anser att du kan få bestämma själv återigen. Hur du, din partner och din familj organiserar sig ska inte politiker bestämma över.

”De vill försämra tryggheten på arbetsmarknaden” känns mer som ett försök av Socialdemokraterna att klia LO på ryggen. Sverigedemokraterna vill göra förändringar, det är sant, men de vill fortfarande att staten ska bestämma över vem som får jobba, när och hur. Det ska regleras av de som vill arbeta och arbetsgivarna. Vill någon av dem gå ihop i ett fackförbund så varsågod. Vi har inget problem med att vuxna ingår frivilliga avtal med varandra.

På tal om frivilliga avtal så är det inte Socialdemokraternas bästa gren men det återkommer vi till.