På rätt Sida av historien?

Socialdemokraterna har en kampanj ”På rätt sida av historien” där se de kritiserar andra partiers politik. Vi tänkte därför vi ska titta på vår egen ”Rätt Sida av historien” där Sida, statens biståndsorgan, granskas närmare.

Zimbabwe

”Det svenska biståndet till diktaturer som Zimbabwe delades ut i fullt medvetande om i vilken sorts regimers fickor pengarna hamnade” – Bengt G. Nilsson.

Landet som en gång kallades ”Afrikas kornbod” hamnade efter ett par decennier med bistånd från bland annat Sverige i svält samtidigt som man förvisso hade val men skulle väl knappast kallas ”fria val”. Landet ägnade sig istället åt att helt enkelt ta över jordbruk, ibland köpta för biståndspengar, och ge dem till partimedlemmar.

Svenska regeringen, med statsminister Ingvar Carlsson (S), visste om ”Massmördandet var ingen hemlighet, det var känt i hela världen.” som Nilsson skriver.

Ingvar Carlsson (S) och Robert Mugabe

Tanzania

Att vara homosexuell i landet har sina risker. Du riskerar 30 års fängelse (att jämföra med att mörda en person i Sverige, sitta i fängelse, komma ut och mörda en till, ny vända i fängelse för att sedan mörda en till och åka i fängelse) och med bland annat svenska pengar så kan landet hålla sig med en polisstyrka som ska jaga homosexuella.

Vi brukar ibland tala om att ”brott utan offer” inte längre ska vara brott. Homosexualitet är ett brott i landet men ”brottet” saknar offer. Därför ska det inte vara ett brott och svenska skattepengar ska inte användas för att upprätthålla förbudet.

John Magufuli, Tanzanias president

Sydsudan

”De sanitära förhållandena är överlag dåliga i hela Sydsudan. Inte ens halva befolkningen har tillgång till rent vatten och många allvarliga sjukdomar förekommer” skriver Sida så behovet att utveckla landet finns där. Röda korset ger en liknande bild. Landet har olja men har varit i inbördeskrig länge så Röda korset ”arbetar med att ge människor tillgång till rent vatten och hälsovård.”

Stora behov, alltså. Då tycker man att regeringen borde göra sitt yttersta för att inte slösa bort människors pengar. Men icke utan 144 miljoner kronor går till nya bilar åt parlamentariker.

Salva Kiir, Sydsudans president.

Slutsats

Även om intentionerna bakom dessa åtgärder är bra, konstaterar Klassiskt liberala partiet för det första att statligt bistånd har en liten positiv effekt på det stora hela, och att bistånden ofta gör saken värre för fattiga länder. Det är i många fall otillräcklig kontroll över var medlen hamnar, och det medför att bistånden bland annat kan bidra till att upprätthålla och stärka korrupta regimer och andra destruktiva element. – Saxat från vårt partiprogram.

Så då är frågan: Befinner sig Sverige, och då främst socialdemokraterna, på rätt Sida av historien?