Samhälle kontra stat?

“Vi vill ha ett starkare samhälle” säger Stefan Löfven men vad han menar är att han vill ha en starkare stat. Som han styr.

Jokern i filmen "Batman begins" håller i en regnbåge. Texten under säger "Regeringen presenterar sin vision för nästa mandatperiod".

Vad är då skillnaden på “stat” och “samhälle”. Med stat menar vi oftast staten, landstinget/regionen och kommunen. Här hittar vi verksamheter som vård, skola, polis och försvar.

Men samhället är så mycket mer än det. Det är även idrottsföreningen, korvkiosken, bruket på orten, it-konsulterna och alla andra. Vi ser gärna ett starkt samhälle men vi brukar använda termen “civilsamhälle” för att markera skillnaden till staten. Civilsamhället är det frivilliga samhället där människor får bestämma mer själva, när besluten fattas vid köksbordet och inte i Rosenbad.

Tyvärr är mycket av det som staten kallar “civilsamhället” beroende av stöd av skattepengar. Då kan man verkligen fråga sig om det är en del av civilsamhället eller staten?

Då är vi tillbaka till att många organisation och evenemang är beroende av staten. Det är en sak att staten ska ge tillstånd för att t.ex. spärra av en gata för ett motionslopp men det är en annan sak att staten bekostar motionsloppet. Titta gärna i din hemort vilket det största föreningen eller evenemanget är som inte är sponsrade av kommunen eller ett kommunalt företag.

Vi förordar “Mindre stat. Mer civilsamhälle”. Rent praktiskt innebär det bland annat skattesänkningar så att du får välja själv.

Likadana byggnader med texten "Mindre stat". Byggnader i olika storlekar med texten "Mer civilsamhälle"

Rösta för ett starkare samhälle i höst. Rösta på Klassiskt liberala partiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Hej!

    Har ni möjlighet att skicka valsedlar? Litar inte på att de finns utplacerade, dessutom känns de förtryckta säkrare än de man skriver på. Tänk om någon tyder min handskrift och råkar läsa Socialdemokraterna istället, hemska tanke.
    Tack på förhand

    P.s gärna för två personer