Tema skatter i barnens lärobok

Är skatten en tredjedel av lönen? Låt oss läsa.

Många skolor köper in sina böcker från förlaget Natur och kultur. Låt oss titta på detta korsord.

1. ”Samhället betalar det mesta av det här…”
Rätt svar: Sjukvård.
För all del stämmer detta. Problemet är naturligtvis vad som händer när ”samhället” (de menar ”staten” eller ”landstinget”) inte tycker att du behöver vård. Då får du betala dubbelt eller bara vara sjuk.

3. ”Ungefär så mycket brukar man betala av sin lön i skatt. ”
Rätt (?) svar: Tredjedel.
Ja, avseende enbart den synliga inkomstskatten stämmer det hyfsat. Dock så betalar arbetsgivaren också arbetsgivaravgift på 31,42% av din lön. Den bör betraktas som en skatt du betalar på ditt arbete då förmånerna den sägs finansiera är till för dig. Det innebär att du egentligen har 31,42% högre lön än vad som står på lönebeskedet och att skatten på inkomst blir närmare 50%.
Problemet är att du betalar en mängd ytterligare skatter som moms, koldioxidskatt och tull också. På t.ex. böcker, bensin, mat eller kläder.  Om du arbetar, betalar du runt 60% av din lön i skatt. På lönedelar som drabbas av statlig inkomstskatt blir totala skatten minst 80% när pengarna används för konsumtion.

8. ”Biljettförsäljningen skulle dock inte räcka för att driva till exempel ett stort museum som har öppet ofta.”
Visst är kultur viktigt och i en marknadsekonomi är det inte politiker som ska bestämma vilken kultur som ska konsumeras. Det avgör konsumenterna!

Och det var bara några av punkterna. Lös gärna krysset själva.

Källa: Natur och kulturs lärobok i samhällskunskap för mellanstadiet, årskurs 4-6. Detta är från lärarboken.