Torsdagsintervju: Fredrik Segerfeldt

segerfeldt

Den liberala debattören och författaren Fredrik Segerfeldt har varit vänlig nog att svara på ett par frågor ifrån LP-bloggen om sitt engagemang och sina böcker.

LP: Hej och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor. Hur kommer det sig att du blev liberal?

FS: Vet inte riktigt. Har aldrig gillat att andra ska tala om för mig vad jag ska göra. Frivillighet är en rimligare princip för mänsklig samvaro, än vad tvång är. Och när man ser hur särintressepolitik fungerar blir man skeptisk.

LP: När du skriver om något, oavsett om det är bistånd, FN eller migration, tenderar frågan att bli kontroversiell. Väljer du medvetet ämnen som provocerar eller har det blivit så?

FS: Nej, jag tror att det bara blir så. Jag var en rätt anonym byråkrat på Svenskt Näringsliv innan jag blev ”en offentlig person” eller vad man nu ska kalla det. Men visst, jag går igång på konflikter, och retar mig på när det finns omotiverade konsensus. Att gå in i kotterier och röja runt gillar jag också. Nu senast är det kulturen jag ger mig på. Dessutom har jag en konfrontativ personlighet och ett provocerande sätt.

LP: Du ska ha sagt: “Jag tycker inte skillnaden i sig är så viktig, utan det viktigaste är att alla får det bättre över tid. Jag menar: Om vi står här och vi tjänar ungefär lika mycket, sedan kommer Zlatan helt plötsligt och ställer sig där, då får inte vi det sämre. Dessutom får jag träffa min idol, så det var ju bara bra.“ angående inkomstskillnader. Varför tror du att så många fokuserar på människors relativa rikedom i förhållande till varandra istället för hur deras levnadssituation faktiskt utvecklas i absoluta tal?

FS: Jag tror att det beror på dels oförstående för vad ekonomisk tillväxt är. De flesta vägrar förstå att vi har det 20 gånger bättre än för 100 år en. Dessutom tror jag att många instinktivt jämför sig med de människor som omger dem. Tyvärr får denna inställning förödande konsekvenser för mänsklig välfärd.

LP: Många klagar på att det är för små skillnader mellan partierna i riksdagen och att ideologin fått stryka på foten i debatten. Tror du att utvecklingen kommer att vända och bli mer ideologiskt eller kommer det att fortsätta handla mer om politiker än idéer?

FS: Nej. Den politiska logiken talar för att det blir ännu värre. Det gäller dock att vi icke-partister gör vårt jobb för att upprätthålla en livaktig idédebatt.

LP: Vilken anser du att är den viktigaste frihetsfrågan i Sverige idag?

FS: Skatten. Att staten med tvång tar in nästan hälften av samhällets samlade inkomster är det helt överskuggande problemet, så länge man inte lever i en diktatur.

LP: Finns det någon fråga där du tycker att den svenska frihetsrörelsen gör alldeles för lite väsen av sig?

FS: Vi borde prata mycket mer om att välfärdsstaten är en kränkande anordning. Vi borde få ordna våra socialförsäkringar själva.

LP-bloggen vill tacka Fredrik för hans svar och önskar honom lycka till med sitt senaste bokprojekt ”Befria kulturen från politiken”.

Fredrik är författare till bland annat:

Migrationens kraft : Därför behöver vi öppna gränser (tillsammans med Johan Norberg)

Biståndets dilemman : därför bekämpar vår politik inte fattigdomen

Vatten till salu – Hur företag och marknad kan lösa världens vattenkris

FN : spruckna drömmar