Torsdagsintervju: Henrik Bejke

Bejkeintervju

Henrik Bejke (till vänster) tillhör den äldre generationen svenska liberaler och har varit aktiv i frihetliga organisationer i över 30 år. Den här veckan var han så vänlig att svara på några frågor om sitt engagemang.

LP: Du har varit aktiv i FMSF i över trettio år, suttit i redaktionen för en handfull av förbundets tidningar och jobbat med varje nummer av nyliberalen sedan starten för 30 år sedan. Du har även varit med i  Frihetsfronten sedan starten. Vad känner du personligen att är det mest givande och viktigaste du har gjort inom frihetsrörelsen i Sverige? Finns det något du ångrar att du engagerat dig i?

HB: Det som varit mest givande har helt klart varit att jobba med Nyliberalen. Anledningen är att man där har kunnat koncentrera sig helt och hållet på idéerna. Vad jag ångrar att jag engagerat mig i är nog att jag i en grå forntid hade en mer godtrogen och naiv syn på EU. Det gick dock över ganska snabbt 🙂

LP: Vilken fråga är det viktigast att liberala organisationer i Sverige driver idag?

HB: Den viktigaste frågan är helt klart integriteten och övervakningssamhället.

LP: Hur har frihetsrörelsen ändrat sig sedan början av 80-talet?

HB: I början av 80-talet handlade mycket om att förklara för folk vad idéerna handlade om. Idag har vi ett informationssamhälle med Internet där man på ett helt annat sätt kan leta fram fakta och information som tidigare var extremt svår att hitta. Idag är inte nyliberalismen något fördolt utan i princip vem som helst kan ta reda på fakta om idéerna på egen hand.

LP: Om du fick välja en sak du gjort som du skulle få gå tillbaka i tiden ändra, vad skulle det i så fall vara?

HB: Det där är en nästan omöjlig fråga att besvara. Jag skulle ju gärna ha ändrat vilka sätt jag investerat mina pengar men det är nog inte det du vill att jag ska svara. På det politiska området finns det naturligtvis saker som kunde ha gjorts annorlunda men jag har svårt att peka på något konkret. Det har varit några gånger som jag gjort kommentarer som jag själv betraktat som oskyldiga men som väckt upprördhet och tagits på allvar av andra. Men jag låter dessa förbli onämnda, ingen tjänar på gamla tvister dras ut i ljuset efter så många år.

LP: Vem är den mest intressanta människan du fått träffa genom ditt engagemang?

HB: Jag tror att jag får nämna två namn här. Dels naturligtvis Milton Friedman som för många kan symbolisera den gamla nyliberalismen. Den andre är Johan Norberg som kommit att utvecklas till ett av de stora namnen i den nya generationen nyliberaler.

LP: Favoritfilm med Clint Eastwood?

HB: Här måste jag ge ett lite kufigt svar: Det är den film som börjar med att en person blir mördad på den här platsen: http://goo.gl/maps/VX9Ap

Mordet utförs av en person som befinner sig här: http://goo.gl/maps/VL3jB

Liberala partiet vill tacka Henrik för hans svar och önska honom lycka till med allt han tar sig för. I övrigt måste någon hjälpa mig att gissa filmen.