Tull är skatt!

EU vill nu beskatta dig mera. Nu för amerikanska varor. Knappast oväntat…

”Tullar fungerar inte och det har vi vetat i 200 år. Ändå använder alla länder tullar”. David D. Friedman vid sitt besök i Oslo tidigare i år.

Tull är en skatt. Det är viktigt att komma ihåg nu när EU:s handelskommisionär föreslår skattehöjningar på bland annat majs, bönor, ris, jordnötssmör men även bourbon-whisky och tobaksprodukter samt kosmetiska, jeans, stål- och aluminumprodukter.

”I USA finns det två tekniker att göra bilar. Antingen bygger du dem i Detroit eller så odlar du dem i Iowa.
Jodå, du sätter det du odlade på en båt i Stilla havet och sen kommer båten tillbaka med Honda-bilar. Tullar på imponerade bilar är en skatt på att odla dem i Iowa.” Friedman igen och visst har han rätt här.  När den s.k. liberala kommissionären föreslår skattehöjningar så är det du som får betala dem.

Vi vill ta bort alla tullar så fort som möjligt. Klassiskt liberala partiet är anhängare av full internationell frihandel, och tullar är således en protektionistisk skatt som lägger stora hinder i vägen för frihandel. Utvecklingsländerna är de som drabbas mest av detta. Tullintäkterna utgör en relativt liten del av statens totala inkomst. – Saxat från vårt partiprogram.

Friedman talade inför vårt norska systerparti Liberalistene. Besök gärna deras Youtube-kanal.