Utrotningshotade arter : Högersossar

Som det ser ut så blir det vänstern inom socialdemokraterna som vinner kampen om ”Partiet”. Å ena sidan så är det naturligtvis positivt för eventuella allians-vänner därute (personligen anser jag att alliansens meriter kan räknas på ena handens fingrar), Veronica Palm(S) är ju redan utsedd till alliansens bästa valarbetare 2014. Men det betyder också att det är slut på den rörelse som trots allt bidragit till att dra Sverige ur Palme-träsket där det hägrande målet (som via löntagarfonderna inte var så fjärran som folk vill tro) var att Sverige skulle uppnå den fantastiska välfärdsnivån i DDR och därefter ansluta till Sovjet-internationalen. Nåja, det var kanske inte alla som ville dra det så långt, men nog fanns det folk som fortfarande levde i den socialistiska utopin. Och det verkar finnas många som inte (till skillnad från Lars Ohly(V) enl. egen utsago) fick SMS:et om att muren fallit.

Dagens SvD-ledare av PJ Anders Linder tar upp ämnet i fråga.

Det som är mest synd med att sossarna säljer sin själ till Ohly och världskommunismen är dock inte att Göran Perssons (f.d. statsminister S, sedermera brukspatron) livsverk går till spillo (han har trots allt ganska många misshandlade arbetslöshets-siffror och välfärdsdränkta sjukförsäkringsfall på sitt samvete), utan det faktum att det därmed kommer fullständigt saknas opposition mot Moderaternas Nya Världsherravälde. Moderaterna är som sagt de nya, gamla socialdemokraterna. Och de tycks, vad det verkar, vara fullständigt nöjda med det. Ideologi kan vi förpassa till historiens soptipp, här är det pragmatiska valvinster genom riktade skattesänkningar till låg- och medelinkomsttagare för att säkra parlamentet som gäller! Marknadshyror? Pah, sade Reinfeldt (M), då blir det ju dyrt för folk att bo. Ja, det är ju lite det som är meningen, att man skall betala hyra efter värdet på bostaden. Hyresregleringen är ensamt ansvarig för att större delen av miljonprogrammet snart är så söndermöglat så man kommer få riva skiten istället för att renovera den. I min brors hyreslägenhet luktade det död ekorre i hissen i tre månader. Men marknadshyror fungerar inte, enligt Reinfeldt. Inte hyreslägenheter heller, för det har säkerligen Anders Borg (M) totat ihop någon ekonomisk modell för att bevisa.

Det som är mest synd är dock att de fåtal ärliga men lätt förvirrade själar som finns bland högern i socialdemokratiska arbetarpartiet blir utrotningshotad art. För i ett Sverige som fortfarande bara är 15 år efter kollapsen av Palme-socialismen så behövs det folk som kan hålla tramset borta från den politiska arenan. Så det är med en viss ironi undertecknad känner sig tvungen att säga tack, Ilija Batljan*(S), för att du på ett mycket vältaligt sätt sågat Stockholms Läns Landstings förvaltande av skattepengar längs fotknölarna. Våra kondoleanser för förlusten av ditt parti till vuxna dagisbarn som Lena Sommestad, Morgan Johansson och Victoria Palm.

*Någon kanske känner sig tvungen att påpeka att Batljans namn stod på förslaget om ”Butler-tjänster” i tunnelbanan. Jag kan dock informera att jag har hört från en fullständigt opålitlig källa att detta var något som tvingades fram av vansinniga valstrateger och annat löst folk. Om Ilija själv läser detta får han gärna kommentera på saken, och vid behov kan vi dra tillbaka alla uttalanden om att herrn skulle vara någorlunda vid sina sinnes fulla bruk.