SvT blir ”gratis”, saudiarabiska påverkan i skolan och ”samhällskontraktet”

Podcast med Erik och Valdemar om public service, Saudiarabiens finansiering av svenska skolor och Samhällskontraktet.

Public service-skatten

Det är ingen som är opratisk som SvT påstår sig vara. Valdemar och Erik är tydliga med var de står.  ”Det vi vill är att ha någon som är partisk och är tydlig med det så kan man ta ställning”, säger Erik. ”Ska man göra opartisk tv så måste man ta in både höger- och vänsteråsikter. Det förutsätter att både vänsterns åsikter är legitima. Och det bestrider jag. Jag anser inte att det är legitimt att vilja lägga beslag på 50 % av folks inkomster eller tvinga barnen att gå i en politisk skola där de blir programmerade. Det är helt vansinniga åsikter. Bara för att det finns många som tycker så betyder inte det att de har rätt eller att de ska respekteras för det” fortsätter han.

Varför inte finansiera HBO på samma sätt? Anta att det företaget skulle bedriver lobby-verksamhet mot politiker för att skattefinansiera deras verksamhet. ”Det är exakt det som public service gör”, säger Valdemar.  Finns det någon moralisk grund att säga nej till dem?

Ökat skattetryck

Moderaterna klagar gärna på SvT, nu senast deras ungdomsförbund, men de bestämmer ändå att alla ska betala för SvT oavsett om nyttjar tjänsten eller ej. Varför…?

Här visas det svart på vitt hur korrumperade och fruktansvärt omoraliska Moderaterna och  alliansen är. För det är en ganska allvarlig sak att ställa sig bakom stats-tv. För det är en ganska allvarlig sak att ställa sig bakom stats-tv, diktatur-tv som SvT är.

  • Erik Svansbo

Valdemar och Erik undrar över skillnader mellan Moderaterna och Socialdemokraterna och statens storlek. Ser vi skattetryck över tid så toppade det på lite över 50 % år 1990 och idag c:a 44 % (av BNP). Det minskar något vid de senaste borgerliga regeringarna (1991-94 och 2010-18)  men inte så mycket.

Det sägs att SvT är bra för demokratin men vad har melodifestivalen och sportnyheter med det att göra?

Om de [Svt] skulle ha reklam skulle de vinkla nyheterna för att anpassa sig efter sin sponsorer. Ja, det är helt rätt. Men det som man glömmer är att deras sponsor är staten. Så de har inte friheten att säga.. ja, vad som helst. Jag tror att det blir en konstig allians mellan public service och staten. Jag tror att staten blir rädd att säga emot public service och vice versa.

  • Valdemar Kerpens

Erik gjorde en kort film och det här med ”Fri television”:

Saudiarabiens som finansierar svenska skolor

16 minuter, 45 sekunder in.

Erik och Valdemar diskuterar de incitament som ligger bakom migrationen de senaste åren samt utbildningars finansiering.

”Samhällskontraktet”

28 minuter, 16 sekunder in.

Är samhällskontraktet ensidigt? Har vi som medborgare ingått i det?

”Medborgare som inte bryter kontraktet – inte gör inbrott eller tar sig in på högstadieskolor och pucklar på elever – förstår att samhällskontraktet brutits ensidigt. Av staten.” – Maria Ludvigsson.

Ett kontakt är att två parter frivilligt ingår ett avtal där det står vad båda personerna ska göra och konsekvenserna om det inte blir gjort. Och någon sådant finns inte för detta samhällskontakt. Det går inte att ändra avtalet för en vanlig medborgare.

Det finns inget ömsesidigt i detta kontrakt. Det är ett påtvingad diktat. ”Det enda jag, som medborgare, kan göra är att skriva insändare i tidningen och rösta vart fjärde år.”  och staten lägger hinder i vägen för nya partier som vill förändra detta.

Det finns inget fredligt sätt att lämna detta kontakt, annat än att lämna landet. ”Man ska inte ha kontakt som du inte kan gå ut ur. Om du tänker att du gifter dig och det inte gick att skilja sig. Då kan man hamna i ganska farliga slutsatser, att du måste döda din partner”, säger Valdemar och det är ett tecken på ett klart osund system. Jämför t.ex. med USA när ett antal stater ville lämna unionen men det fick de inte och det resulterade i inbördeskriget.

Vad gäller statsskulden så kan staten ta lån som medborgare som inte ens är födda ännu som ska betala tillbaka. Det är ett ganska intressant kontrakt. ”Och det är ingen som ser detta som omoraliskt. Det är självklart. Självklart att du och jag ska utnyttja tjänster som staten inte har råd med och de kommer att ta lån åt våra barn och barnbarn. Det är ingen som tänker: Det här är korruption.” – Valdemar.

Om du skulle ta lån i någon annans namn så är det bedrägeri.

Vad händer om polisen inte kommer?

Om du har problem och behöver hjälp av polisen så är det mer eller mindre tur om polisen kommer. Det finns inga negativa konsekvenser för staten/polisen om de inte sköter sin del av ”samhällskontraktet”. Vi har även outsourcat rätten att ha vapen till poliser så bara poliser har vapen. Då är det svårare att försvara sig.

Exempelvis så prioriterar inte polisen stölder men regelbundet så ”punktmarkerar” polisen de som säljer sex för att kunna ingripa mot frivilliga handlingar. ”De väljer vilka lagar de tillämpar”, säger Erik. En lösning är att legalisera brott utan offer.

Offerlösa aktiviteter betyder alla typer av handlingar som i sig är fredliga och inte direkt skadar andra människor. Sådana handlingar är många och omfattar bl a användning av droger, sexarbete, spelande och vapeninnehav.

”Vi har ingen regering, det är väldigt stökigt och det pågår brutal brottslighet som vi aldrig har sett förut.. Och vad kan politikerna prioritera i det läget? TV-skatt! Det är det viktigaste för dem!”, säger Erik.

Valdemar Keprens och Erik Svansbo kan nås via

erik.svansbo@liberalapartiet.se
valdemar.kerpens@liberalapartiet.se
Erik Svansbo tweetrar som @pophoger
Klassiskt liberala partiet tweetrar som @liberalapartiet
Ni kan stödja oss på www.liberalapartiet.se/donera