Mats Jangdal har erfarenhet från en mängd olika arbetsområden och aktiviteter. Från arbetslivet kan nämnas fotograf/kameraman/skribent på TV, dagstidningar (frilans), blogg och bokutgivning. Vidare chaufför på taxi, lastbil, lastmaskin, grävmaskin. Jordbruk, först som anställd, sedan på egen gård. Marin entreprenad med skepparexamen och dykeri. Alltihop i huvudsak som egenföretagare.

Till utbildningarna hör Naturvetenskaplig linje på gymnasiet, lantbruksutbildning, fotograf. På universitet Idéhistoria, Miljövetenskap, Lärarutbildning, utan examen.

Sport och idrott har spelat en stor roll med tävlingserfarenhet från ishockey, motocross, ridning och pistolskytte. Störst framgång nåddes i Undevattensrugby där Mats till sammans med DK Polar i Luleå blev Svenska mästare åren 1975 -78, Nordiska mästare 1975 och -77. Mats Deltog också i landslaget där man bland annat tog silver i det första Europamästerskapet som spelades 1978. Mats var även mental tränare för Carlstad Crusaders amerikanska fotbollslag, både juniorer och A-lag ett par år i början på 2000-talet.

I övrigt föreningsliv har Mats varit aktiv flera föreningar. Mest notabelt i Ångbåtsföreningen Freja som han var med och startade som dess sekreterare. Ångaren bärgades ur Fryken 1994 och restaurerades sedan. Från 2012 till 2019 har Mats varit ordfördande i Myrhult-Bålerud fiber ekonomisk fören. som då startade och 2014 byggde ett bredbandsnät på landsbygden. År 2016 var han drivande för att starta riksorganisationen för landsbygdens fibernät, Fibersamverkan.se. Ordförande 2016 – 18, sedan suppleant.

Poltiskt var Mats aktiv i centern på 1990-talet med uppdrag i Kils kommun i Värmland, första namn på kommunala listan, tionde namn på riksdagslistan (för Värmland), ordförande i lokalförening och CHF, samt ledamot i distriktsstyrelsen.
Jakt har varit ett stort intresse, men utövas numera sparsamt. Orter där Mats bott en längre tid är, från norr till söder; Luleå, Älvsbyn, Östersund, Kil, Storfors och Töreboda. Numera bor Mats i Broby i Östra Göinge kommun i Skåne, där pensionering väntas ske så småningom.

De politiska frågor som intresserat Mats har sedan 1960 varit frihet, därefter tillkom äganderättsfrågor på 70-talet och en skeptisk hållning till CO2 som en växthusgas redan på 70-talet samt avvisande till IPCCs påståenden och krav i klimatfrågan sedan 90-talet. Bloggen Frihetsportalen.se har ägnat huvuddelen av sina nära 3000 artiklar åt dessa frågor och gör det med oförminskad aktivitet.

I EU kommer Mats att vara mest engagerad för att få stopp på hela klimatcirkusen, till fromma för ett minskat politiskt avtryck på medborgarnas vardag.