Bensinskatt har ingen effekt

”Höjda koldioxidskatter är i allmänhet det mest kostnadseffektiva sättet att minska utsläppen – mest klimatnytta för pengarna helt enkelt.”

Så skriver Miljöpartiet på sin sida gällande bensinskatt.

Ni vet sedan tidigare att miljöpartiet de senaste åren velat höja skatten och därmed bensinpriset från mellan 70 öre till 2 kronor per liter. Detta för att, som ni ovan kan läsa ” minska på koldioxidutsläppen”. Enligt miljöpartiet så kommer ni inte hämta era barn på dagis alternativt ta cykeln till jobbet en eller flera dagar i veckan.

Så stämmer då detta att om bensin och diesel blir dyrare kommer vi att köra mindre bil, och kommer Svensk export- och importindustri sluta att köra med lastbil till och från hamn?

Se grafen nedan där jag jämför priset med förbrukningen på diesel och bensin.

Som ni ser så finns det inget samband mellan pris och efterfrågan på de nivåer som Miljöpartiet önskar höja bensin och dieselskatten.

Är det inte bättre att vi får behålla våra pengar och investera och konsumera dessa på saker vi faktiskt behöver, snarare än att staten skall göra det ännu dyrare för oss att komma till jobbet, eller göra det ännu dyrare för Svensk exportindustri att frakta till närmaste hamn? Skall vi göra Svenskarna fattigare och Svensk exportindustri än mindre konkurrenskraftig på en skatt som ändå inte fungerar?

Skall vi lägga dessa pengar på ännu mer svinn i statens byråkratiska system?

Miljön är viktigt för oss i det Liberala partiet, och det är precis därför som vi vet att privata investerare satsar på det som verkligen är hållbart i framtiden. Vi skall inte ägna oss åt övertaxering på områden där det inte ger någon verkan, och vi skall inte låta politiker felplacera våra pengar.

Pengar allokeras och placeras alltid effektivare och mer rätt av oss individer än av statliga tjänstemän, det har vi sett otaliga exempel på under åren. T.ex. pengarna till varven under 1970-talet och statens etanolsatsning som gör att folk svälter i fattiga länder för att majsen går till etanol istället för mat.

Pengar som man själv har jobbat ihop är man bra mycket mer noggrann med var man placerar, än vad en statstjänsteman eller politiker skulle vara. Denna tjänsteman eller politiker har varken slitit för dessa pengar, eller har i närheten av samma intresse, att se att dessa pengar placeras optimalt.

Vi som ansvarsfulla medborgare, tar inte bilen ett extra varv i rondellen bara för att bensinen inte är övertaxerad.

Endast genom att både medborgare och företag har egna pengar på kontot att investera, genom låg arbetslöshet och låga skatter, endast då kommer det finnas kapital tillgängligt att lägga på forskning och utveckling på förnybar energi.

Vem tror du investerar 100 000 kronor bäst – den som har jobbat ihop dem och verkligen är mån av att satsa på den förnybara energi som har störst chans att ge framgång, eller den statstjänsteman, som inte har något eget intresse och mer påverkas av lobbying och politiska intressen.

Varje svensk kan ta ansvar för miljön och vår långsiktiga miljöpåverkan, utan att detta påtvingas genom statliga åtgärder som inte fungerar.

Kan du ta ansvar för miljön utan att staten tvingar dig? Då gör du rätt i att rösta på Liberala partiet 2014. Vi vet att människor växer med ansvar och att vi som bor i Sverige, kommer att prestera bättre och må bättre om vi får ta ansvar för våra egna liv och våra egna handlingar.

Tror du också att privata personer och företag placerar pengar bättre än politiker och statstjänstemän? Då borde du funderar på om ett medlemskap i Liberala partiet kan var något för dig.