Frihetsfrontens Sommarseminarium 2011

Två veckor har gått sedan Frihetsfrontens Sommarseminarium gick av stapeln på Barnens Ö och intrycken har äntligen sjunkit in. Ni som följer oss på Twitter kunde se våra kommentarer av de föreläsningar som hölls och här kommer lite mer utförliga reflektioner över helgen bland likasinnade liberaler och frihetsälskare.Något som kom att bli fokus för denna helg var hur man ska organisera liberaler och frihetssinnade och förmedla vår ideologi till omvärlden och göra Sverige till ett mer liberalt samhälle att bo i.

HAX om EU

 

EU – Skyddad verkstad

Först ut var en utav anordnarna för helgen, Henrik Alexandersson som jobbar för Piratpartiet i Europa Parlamentet och ett känt namn inom Svenska blogg- och liberala kretsar. Fokuset för anförandet låg på den byråkrati EU består av mer än den politik som förs och vi fick bland annat veta att: EU inför 2.000 nya lagar och regler per år och att varje EU parlamentariker får, utöver sin lön, 3.000 kronor extra (i traktamente) om dagen bara för att gå till jobbet.

Det frihetliga valet – Liberala partiets roll i samhället

Daniel Fjällström presenterar Liberala partiet
Daniel Fjällström presenterar Liberala partiet

Efter detta mycket intressanta anförande var det Liberala partiets egen Daniel Fjällström tur att äntra scenen för att presentera oss. Daniel ger en kort introduktion till Liberala partiets historia och den klassiska liberalismen vårt partiprogram är baserat på.

 

Efter det gick han igenom lite vanliga frågor som ofta uppkommer när vi ska förklara syftet med vårt parti för liberaler. Daniel förklarade bland annat att anledningen till att man inte kan blanda socialliberalsim och liberalism i huvudsak beror på att de båda ideologierna har helt väsensskilda mål. När vi liberaler strävar efter frihet för alla så strävar socialliberaler efter jämlikhet precis som alla andra partier med en grund i socialismen. Han gick även igenom varför parti arbete också är opinionsbildning och varför man som parti når ut till en annan typ av publik än de klassiska opinionsbildarna. Daniel förklarade även vår syn på kompromisser och gick in på skillnaden mellan att kompromissa med sin politik i partiprogrammet för att vinna makt och att göra kompromisser när man väl sitter vid förhandlingsbordet med andra politiska partier. Många hävdar gärna att vi inte kan komma någonstans eftersom vi inte är intresserade av att kompromissa med vår ideologi. Men då har man inte förstått vad en kompromiss är, en kompromiss är inget man gör med sig själv utan något man gör för att komma överens med någon annan. Börjar man kompromissa med sin egen övertygelse har man snart ingen övertygelse kvar. Utöver det pratade Daniel om varför varför en röst på Liberala partiet aldrig kan vara bortkastad samt varför det är bortkastad tid att jobba för liberalism inom de borgliga partierna.

Detta avslutade första dagen och det bjöds på god mat och trevliga diskussioner långt in på småtimmarna.

Hur radikal antikapitalism har berikat kapitalismen

Dag två inleddes av författaren och debbatören Mattias Svenssons (författare av Glädjedödarna: en bok om förmynderi) föreläsning ”Hur radikal antikapitalism har berikat kapitalismen”. Mattias Svensson, som för övrigt är känd för att vara Miljöpartist, pratade om någon som vi inom Liberala partiet har menat på länge att vänstern och antikapitalister ofta har rätt med sina problembeskrivningar, men att deras lösningar inte stämmer överens med de värderingar vi liberaler för.

Det diskuterades även att det finns alternativ att hitta punkter som liberaler kan samarbeta med folk från andra håll inom den politiska sektorn. Detta bottnar väl i att han själv kallar sig liberal med verkar inom Miljöpartiet.

Fredligt samförstånd

Ett annat alternativ för liberaler att samarbeta är via tankesmedjor, och Ludwig von Mises institutet är ett exempel och dess ordförande Joakim Fagerström höll ett intressant föredrag om hur ”frihetsrörelsen måste bli bättre på att marknadsföra sin produkt.” ”Ska du sälja en produkt måste du sälja den på olika sätt till olika målgrupper.”

Klaus Bernpaintner om ekonomiska skolor
Klaus Bernpaintner om ekonomiska skolor


Österrikisk ekonomi

Något som samlar många liberaler är den Österrikisk ekonomi, något som Klaus Bernpaintner gick igenom grundligt, och några av de saker som diskuterades var om “den kausal-realistiska marginalist-subjektivistiska ekonomins fader” Carl Menger, hur “ekonomi är en socialvetenskap inte en naturvetenskap”, och att “alla centralbanker är födda i synd, och de ställer alltid till med elände”. En väldigt intressant presentation, men de flesta närvarande var nog väldigt pålästa på ämnet och Klaus kunde ha presenterat något sätt att försöka förmedla denna ekonomiska syn utanför sommarseminariets deltagare.

En liberal valsedel 2014?

Sist ut på lördagkvällen var en utav Liberaldemokraternas grundare, artisten, och författaren Alexander Bard som inleder med att säga att han är smartare än du. Han säger även att han inte vill stå och prata själv utan vill öppna en dialog med de som sitter och lyssnar. Bard ägnar dock den tid han blivit tilldelad plus lite till att mala på själv. Titeln för föredraget var “En liberal valsedel 2014”, och de sista 30 minuterna av sitt föredrag ägnade han åt just detta.

Alexander Bard om hur han är pragmatiker, inte liberal
Alexander Bard om hur han är pragmatiker, inte liberal

Det är många som undrar vart Liberaldemoktraterna är på väg, och efter Bards föredrag under lördag kvällen hade inte många frågor klarats upp mer än att Bard själv väntar på hur det går i Centerpartiets pågående partiledarval. Om Annie Lööf blir ny pariledare anser Bard att Liberaldemokraterna ska verka inom Centerpartiet istället för att bygga upp ett eget parti.

Det nya riket – om religion, ideologi och politiska utopier

Sist ut som talare på sommarseminariet var Stig-Björn Ljunggren, känd från bland annat Filip & Fredriks TV-program Boston Tea Party. Detta anförande blev lite mer filosofiinriktat och Stig-Björn diskuterade likheter mellan religion och politiska ideologiernas grundtankar.

Sammanfattande tankar

Efter att ha lyssnat på många intressanta föredrag återstår det dock en tanke. Vad är det bästa alternativet till att förmedla ett liberalt budskap? Är det att bilda eget parti, verka inom de existerande partierna, eller helt enkelt att bara bilda opinion och beskåda politiken utifrån och bilda tankesmedjor. Vi i Liberala partiet står fast vid att politik bäst byggs via partiverksamhet, inte att verka inom andra partier då man kan bli tvungen att kompromissa om vissa grundvärderingar för att kunna för igenom något annat. Vi tror på långsiktiga mål, och som Henrik Alexandersson själv säger: “Liberala partiet är jävligt principfast och det enda hederliga alternativet att rösta på.”