Liberala notiser, 13 maj

Nigel Lawson vill att Storbritanniens lämnar EU

Nigel Lawson, före detta parlamentsledamot samt energi- och finansminister under Margaret Thatcher, vill att Storbritannien ska lämna EU. Om de konservativa vinner nästa val vill många att premiärminister David Cameron ska utlysa en folkomröstning om EU-medlemskapet. Lawson menar att ett utträde både skulle vara positivt rent ekonomiskt men även genom att ta bort onödiga regler. Som svar på biträdande premiärminister Nick Clegg påstående om att ett utträde skulle riskera tre miljoner jobb sa Lawsom följande till BBC:

”Well, that’s poppycock – but I don’t think Nick Clegg, who is a charming young man, has ever purported to know anything at all about economics.”

Nya nödlån

På andra håll i EU förväntas nya nödlån bli verklighet. Arbetslösheten i Grekland är rekordhöga 27,2% för befolkningen och över 64% för ungdomar. I Slovenien höjs moms och fastighetsskatten samtidigt som strax över dussinet statliga företag säljs ut för att landet ska slippa acceptera krisstöd utifrån.

José Manuel Barroso säger att Sverige kommer gå med i EMU

Samtidigt anser den Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso att alla EU-medlemmar förutom Danmark och Storbritannien är förutbestämda att gå med i valutasamarbetet.  Som tur är har dock Sveriges befolkning fortfarande ett visst inflytande varför det hela inte är lika säkert som den gode Barroso verkar tro. Hans Li Engnell pekar i ett blogginlägg på Barrosos förakt för demokratin.

Skillnaden på Europa och EU

Nigel Farage passade även nyligen på att förklara skillnaden mellan Europa och den Europeiska Unionen.

Skuldsättning och bolån

Skuldsättningen och bolånen uppmärksammas Günther Mårder och Claes Hemberg, sparekonomer på Nordnet respektive Avanza, får på SVD kommentera bolånen. Mårder förespråkar att lånande inte längre bör vara skattemässigt gynnat framför sparande och vill se ett slopat ränteavdrag:

”Vi måste straffa, eller i alla fall sluta gynna, lånande. Fler måste stimuleras att bygga upp en buffert för inkomstbortfall och inför återgången till ett normaltillstånd i ekonomin”

Anders Borg å sin sida ser mer av en långsam avmattning än en krasch.

Norberg intervjuas

Johan Norberg intervjuas Johan Norberg intervjuas om sin bok ”Hjärnrevolutionen” för ”deLibris live” . Det hela hela utspelar sig på Tullhus 3 i Stockholm på torsdag och kräver anmälan via Epost. Intervjun kommer i efterhand att sändas online.

MUF Halland på åsiktskorrigering

Frihetsmedjans Emil Åkerö uppmärksammar åsiktskorrigering inom MUF. Det hela handlar om Miki Subotic från MUF Halland som vill legalisera cannabis. Som tack för att han gick emot partilinjen skickades han och hans kollegor iväg till en kurs hos före detta missbrukare.

CUF vill legalisera Cannabis

I motsatts till MUF har Centerns Ungdomsförbund bestämts sig för att arbeta för en legalisering av Cannabis.

Förslag om blankröstarparti

Riksdagen är full av socialister Bloggaren Cornucopia, med Sveriges största blogg inom finans, ekonomi och miljö, konstaterar att alla riksdagspartier är socialister och föreslår därför ett blankröstarparti som i händelse av att de får mandat i riksdagen inte tillsätter dessa utan lämnar sina platser tomma för att spara pengar. Hade jag inte upptäckt Liberala partiet hade jag känt att det var en riktigt sympatisk och trevlig idé.

KDU vill bestämd vem som ska få adoptera

Sara Brånn, tidigare ordförande och medgrundare i Liberala Partiet mälardalen, uppmärksammar att KDU fortfarande tycker att sexuell läggning är viktigare än lämplighet och kärlek när det kommer till att adoptera. Personligen hade jag hellre blivit uppfostrad av ett homosexuellt par än två medlemmar i KDU, oavsett kön.