Liberala notiser, 20 maj

Veckans EU-nytt

Hans Li Engnell uppmärksammar en DN-ledare om att Englands premiärminister David Cameron lovat en folkomröstning om EU. DN verkar inte vara speciellt positivt inställda till Nigel Farage’s UKIP som bland annat kallas: ”Ett klassiskt populistparti, mot EU, mot invandring, mot diverse företeelser som är för moderna och därmed obrittiska.” Vidare konstateras trots allt att ”britternas motstånd mot både euron och ökad överstatlighet är kompakt” . Som jag ser det kan detta knappast vara en överraskning då en liknande analys  gjordes redan 1740 av poeten James Thomson;

Thee haughty tyrants ne’er shall tame:
All their attempts to bend thee down,
Will but arouse thy generous flame;
But work their woe, and thy renown.
”Rule, Britannia! rule the waves:
”Britons never will be slaves.”

Liberala partiet hoppas att England lämnar EU så fort som möjligt och att Sverige följer efter. Den senaste opinionsundersökningen visar att det engelska folket vill detsamma.

Full fart i Frankrike?

Frankrikes president Francois Hollande vill inom två år se att EU blir en politisk union. Samtidigt anser bara 9% av fransmännen att Frankrikes ekonomi fungerar bra, endast 11% tror att det kommer bli bättre inom ett år och rekordlåga 9% tror att deras barn kommer att må bättre ekonomiskt än nuvarande generation. 77% av fransmännen tror dock att de närmare banden med resten av Europa skadat ekonomin. Allt enligt en ny studie, kommenterad av Mike Shedlock. Samma bloggare uppmärksammade någon dag senare även att den gode Hollande vill elda på inflationen, sänka värdet på Euron och därmed hjälpa exportindustrin. Relaterat kommenterar HAX EU:s superstatsbygge.

 

Liberala partiet

LP sågar Center-sossar på newsmill

Liberala partiets styrelse skrev i förra veckan på newsmill angående centerungdomarnas krav på legalisering av Cannabis. CUF kom med ett lovvärt förslag, men de resonerar som sossar. Oroa er dock inte, vi vet att det i många CUF:are finns en liberal som bara väntar på att få komma ut.

Det här med ”Feminism”

Liberala partiets Calle Kabo lade upp en kritik av “33 anledningar till varför feminism behövs”.

Politikers folkförakt

Per-Olof Samuelsson, som intervjuades här på bloggen för några veckor sedan, tar lite kort upp problemet med politiker som inte bryr sig om folket.

 

 

Kortare notiser

Världens minst rasistiska land?

Washington Post konstaterar att Sverige är ett av världens minst rasistiska länder. Mest toleranta är annars främst engelskspråkiga länder samt länder med latinsk språkstam.

Cornucopia i högform

Den gode Cornucopia har varit i högform och skrivit massor med intressanta saker. Dels förklarar han varför man måste ta hänsyn till även inbillade problem med invandring, därefter uppmärksammar han ett upprop för att rädda svensk lammproduktion ifrån rådande rovdjurspolitik. Slutligen uppmärksammar han en rapport från Commerzbank som varnar för att Sverige och Finland antagligen blir skådeplatser för nästa fastighetskrasch.

Juridikbloggen sågar posten

I en ganska underhållande krönika gör juridikbloggen slarvsylta av postens brist på flexibilitet.

Per Bylund om Lars E O Svensson

Per Bylund skriver på mises.se om förre vice riksdagschefen Lars E O Svensson och hans ”hyperkeynesianism”. Han förklarar även vissa grundläggande skillnader mellan denna och sund, österrikisk ekonomisk praktik.

KDU:s ordförande Sara Skyttedal vill lägga ned DO

Länk till debattinlägg på SVT debatt. Gott initiativ!

 

Veckans videoklipp

 Jon Stewart sågar Obama angående skandalen med det amerikanska skatteverket som specialgranskat konservativa oppositionsrörelser, främst Tea Party-rörelsen och organisationer som vill utbilda människor om konstitutionen.