Liberala notiser, 26:e Augusti

Bradley Manning dömd till 35 års fängelse

Efter att ha läckt uppgifter om hur amerikanska militär  sköt ned tolv oskyldiga i Irak 2007 dömdes soldaten Bradley Manning till 35 års fängelse. Straffet ses av många som mildare än väntat men att sitta 35 år i fängelse för att ha avslöjat övergrepp är fortfarande inte acceptabelt i en demokrati. Den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja, eller hur var det nu?

Bland kommentarerna till det hela märks följande:

”Visst kan domen mot Manning ha viss avskräckande effekt men den ska inte överdrivas och är sannolikt av temporär art. Oavsett lagar och bestämmer och avskräckande ”hängningar” av amiraler och meniga kommer personer som Manning alltid att finnas.  Så länge vi har tänkande människor med samveten kommer oegentligheter att komma i dagen.”Nils Funcke, frilansjournalist med inriktning på offentlighets- och yttrandefrihetsfrågor, fd sekreterare i Yttrandefrihetskommittén.

Julian Assange anser att det enda rättvisa är att Manning friges, kompenseras för de övergrepp han utsatts för och att dessa missgrepp utreds.

Amnesty International vill att USA:s president Barack Obama använder sitt inflytande till att få Manning frisläppt omedelbart.

Konstantin Dolgov, ryska UD:s människorättskommissionär, anser att domen mot Manning är ”orättvist hård”. Han säger också att domen ”ännu en gång underminerar” USA:s uppfattning om sig självt som världsledande i fråga om mänskliga rättigheter.

Motpol konstaterar att  ”vi vet att västvärlden år 2013 inte skyr några som helst medel för att sätta dit alla medborgare som berättar sanningen om vad staten har för sig.”

truth is treason

Bildkälla: https://www.facebook.com/Voluntaryists

Kortare notiser

Henrik Sundholm skriver om feminismen.

Med anledning av Obamas sverigebesök planerar Liberala partiet en ”Demonstration mot Obamas ofrihetliga politik” den 4:e september. Alla som likt oss förfasas över Obamas politik och de stora övergrepp som begåtts under hans tid vid makten är välkomna. Tider är ännu inte spikade men kommer upp på facebookeventet inom kort.