Liberala notiser, 3 juni

Ett privat pensionssystem?

Kaj Grüssner skriver på Ludwig von Mises-institutet om hur ett privat pensionssystem utan statlig inblandning kan skapas. Det är viktigt att lista ut hur statens roll på olika sätt kan minskas och inlägget är ett utmärkt exempel på hur liberala reformer på ett realpolitiskt sätt kan genomföras.

Miljöpartist blir anarkokapitalist

På mises.se berättar även tidigare språkröret för Grön Ungdom i Stockholm, Benjamin Juhlin, om hur han gick ifrån att vara miljöpartist till att fastna för österrikisk ekonomi och anarkokapitalism.

Skattebetalarnas om arbetsgivaravgifter och arbetsförmedlingen

I en debattartikel i Dagens Industri förklarar skattebetalarnas förening varför det är viktigt att även arbetsgivaravgifter redovisas när det pratas om skattetryck. Samma organisation passar även på att utse arbetsförmedlingen till Sveriges sämsta myndighet.

Liberalpartister i media

Vice ordförande Ambjörn Hedblom fick i veckan svara på frågor om Husby, cannabis och poesi på sidan 18 av grattistidningen Mitt Gävle. Det hela går att läsa här fram tills på torsdag.

Slöseri med skattepengar

Dagens industri rapporterar att den så kallade Junselevargen hittills kostat skattebetalarna 7,4 miljoner kronor.  Vargar innebär också stora kostnader i form av ökad arbetsbörda och utgifter för bland annat samer och djurhållare i delar av Norrland. 

Blandade inlägg

Sofia Arkestål från FMSF vill avskaffa systembolaget.

Expressen rapporterar veckans kanske roligaste nyhet. Langare i Christiania vill bli legala och börja betala skatt.

Cornucopia tar en titt på EU:s ungdomsarbetslöshet och konstaterar: ”Man brukar ju säga att ekonomiska kriser innebär att medelklassen slås ut, men frågan är om inte ungdomarna tar en ännu större smäll och man får en hel generation som aldrig kommer komma in på arbetsmarknaden?”

Frankrikes president Francois Hollande ville för någon vecka sedan se en ”Euroregering” och öka överstatligheten. Han gick så långt som att om ingenting görs skulle Euro-samarbetet riskera att spricka. När EU-kommissionen kom med rekommendationen om ekonomiska reformer i Frankrike var det dock slut på de glada tonerna, ”EU-kommissionen dikterar inte vad vi har att göra” sade Hollande efter att ha tagit del av de långtgående förslagen på reformer. Det är alltid lätt att kräva mer överstatlighet så länge det inte går ut över en själv.