Liberala notiser, 9:e september

FRA hjälper USA med övervakning

Vid en utfrågning hos EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter avslöjade den brittiska journalisten och underrättelseexperten Duncan Campbell att svenska FRA samarbetat med amerikanska NSA och brittisk underrättelsetjänst vid avlyssning av bland annat de baltiska undervattenskablarna.  Uppgifterna ska komma från dokument läckta av Edward Snowden. FRA ville inte kommentera uppgifterna.

Till DN sa även Campbell följande:”Ni borde försöka undersöka teknologin som FRA använder för att komma åt internettrafik och hur de sparar den, och jämföra den med det brittiska projektet “Tempora””.

och

”De bilaterala relationerna med Sverige går väldigt långt tillbaka, historien med de svenska signalspaningsoperationerna går tillbaka till kalla krigets dagar. Även under åren av neutralitet”.

Den brittiska tidningen The Guardian avslöjar även att både NSA och dess brittiska motsvarighet GCHQ nu lärt sig att knäcka kryptering som tidigare ansetts säker. Bland annat sådan som används kring ”säker” E-post, bankärenden över internet och medicinsk information.  NSA ska även spendera 250 miljoner dollar varje år på att påverka uppbyggnaden av stora teknologiföretags programvara för att lättare kunna hämta information från dessa.

Kortare notiser

Joacim Olsson, VD för skattebetalarnas förening, skriver på aftonbladet om hur lägre skatter leder till mer trygghet.

Hashtaggen ”#Ididntjoin” har börjat visar amerikanska soldater som protesterar mot att Obama vill att de ska slåss på samma sida som Al-Qaeda i ett syrianskt inbördeskrig.

EU spenderar 110 miljoner på att bli populärare inför Europaparlamentsvalet.