Liberala partiet fick besök av tjeckiskt frihetsparti

Internationellt möte på McDonalds

Ibland spelar tillfälligheter väldigt stor roll. Planen var aldrig Göteborg, den var Stockholm. Med några snabba meddelanden på Facebook hamnade det Tjeckiska partibesöket i Kållered med mig istället för på Frihetsfrontens sommarseminarium. Att Tjeckerna hade släp i form av husvagn gjorde att de föredrog att mötas i närheten av motorväg istället för city. Att Tjeckerna var något tidiga fick oss att börja dagen med en kaffe på McDonalds. 30 minuter och 200 meter senare stod vi och tittade på köande svenskar som hade vallfärdat till denna parkeringsplats. Möte på McDonalds och sedan IKEA blev nästan en symboliskt för oss. Något som fick oss att skratta.

2014-08-22 23.49.14(1)

Under frukostdiskussionerna är politik omöjligt att undvika. Några korta frågor från kassörskan avbryter oss och kort innan Josef säger ’visste du att de har privata motorvägar i Polen?*. Att höra om partiets resa inspirerar också. Tjekiska Svobodni, ett libertarianskt tjeckiskt parti som inte ska förväxlas med andra partier med snarlika namn i andra länder, grundades 2009 i ett liknande vakuum som Liberala partiets skapades i. Högerpartierna hade helt enkelt svikit. De nådde framgångar i 2013 års riksdagsval med strax under 2,5%. Inte tillräckligt för att komma in men tillräckligt för 500 000 euro i partibidrag. De satsade allt på EU-valet och har idag partiledaren Petr Mach i Europaparlamentet. Miroslav berättar att vägen dit har inneburit att tala med bönder på bönders vis. Budskapet måste vara tydligt, det man säger får inte innehålla krångel och det ska vara liberalt. När jag bläddrar i deras kampanjmaterial så dyker orden ”illustrerad liberalism” upp i huvudet. Det är som att bläddra i en lärobok av bättre modellen. Det finns tydliga illustrationer som visar vem som stjäl din skatt och varför bensinen är så dyr. Liksom läroboken får jag genast känslan av att det jag läser är sanning och inte politik. Jag sitter tyst några minuter och bara nickar för mig själv innan jag frågar ’får jag behålla de här?’.

På väg ut från frukosten bestämmer vi oss för att ta några foton med IKEA i bakgrunden. Jag funderar på varför detta känns så mycket mer symboliskt än Sibylla. Kanske beror det på Kamprad, kanske på IKEAs rykte men sannolikt beror det på att IKEA-byggnadens baksida inte fungerar som en urinoar. Under fotograferingen kommer ämnet fri rörlighet och EU-lagstiftning upp. Jag berättar för dem om det svenska snuset och vi kommer också in på Sveriges alkoholmonopol. Som en protest, på flera nivåer, gör Miroslav och jag gör ett symboliskt byte. En dosa snus mot en flaska plommonsprit. Givetvis skickar vi med varandra ett varningens ord, och på något konstigt sätt lyckas jag även få med mig 5 liter rödvin.

2014-08-22 23.49.03

Om framtiden

Det finns väldigt mycket att lära från våra vänner i Tjeckien. Den största lärdomen jag skulle vilja ta med mig är att det faktiskt går att göra en skillnad. Ett parti som har några röster kan faktiskt komma in i riksdagen, det går att komma med i EU-parlamentet. Visst det krävs mer än bittert debatterande på flashback men resan är varken omöjlig eller omänsklig. Jag ser på våra vänner från Tjecken och jag inser, det här skulle kunna vara Liberala partiet.

Så till alla er som säger att en röst på Liberala partiet inte leder någonstans; låt oss börja med att sikta på det första trappsteget, över 1% i nästa val.