Rätten att diskriminera

Du har rätt att välja bort bananer när du handlar. Du har rätt att välja bort företag att handla med. Du har rätt att välja bort personer du umgås med. Så varför inte få välja bort personer att anställa?

Du läste säkert om kvinnan som sökte arbete på ett tolkföretag men inte ville ta en man i handen. Då fick hon förklarat för sig att företaget behandlar män och kvinnor lika. Kvinnan gick till myndigheten Diskrimineringsombudsmannen som stämde företaget inför Arbetsdomstolen och vann. Företag får alltså inte bestämma att ”på det här jobbet tar vi i hand med varandra”. Eller för att citera en politiker ”Man tar både män och kvinnor i hand” och den politikern är inte ens med i Klassiskt liberala partiet. Han som sa det heter Stefan Löfven och är statsminister (S).  Men det gäller visst inte i detta fallet.

Varför är det då viktigt att få diskriminera? Ja, det handlar om din rätt att få bestämma över ditt företag. Du ska få anställa vilka personer du vill. Om du vill anlita en målarfirma så är det helt okej för dig att välja bort en firma och ta en annan. Så varför blir det skillnad när du ska anställa åt företaget? Du satsar lika mycket av dina pengar.

Vi driver på för att skapa det bästa företagsklimatet i Sverige. I det ingår friheten att anställa.