Sjöstedt vet vad som är klokast?

Missade du Jonas Sjöstedt i ”Tal till nationen”? Det var en orgie i tvång. Här kommer några kommentarer på hans tal.

Sjöstedt talar om sex timmars arbetsdag. Det kan du ha redan idag. Det är bara att komma överens med din arbetsgivare. Frivilliga avtal och inte statligt tvång.

Han nämner också teknikutvecklingen, ”Den nya tekniken gör att många arbetsuppgifter kommer att försvinna”, och frågar sig vad som ska ske med de vinster som skapas där? Han frågar retoriskt om den ska gå till de få i toppen som äger arbetsplatserna eller ”ska vi korta arbetsdagen så att livet blir bättre för alla?”
”Jag vet vad jag tycker är klokast”, säger han. Även om han inte säger det rakt ut är det hans budskap tydligt: Satsar du på att utveckla ditt företag kommer du att bli av med det om V får bestämma. Löntagarfonderna har prövats och det gick inte bra. Företagen lämnade Sverige och detta vill Sjöstedt upprepa.

Jonas Sjöstedt i SVT.

Han fortsätter på samma tema och säger ”Att själv få vara med i viktiga beslut är en fråga om demokrati” men då pratar han bara om kollektivt ägande av produktionsmedlen. Han talar inte om att du har rätt att välja hur din pension ska förvaltas. Han talar inte om att du ska få välja skola till dina barn eller vårdgivare när du blir sjuk. Och han talar verkligen inte om att du ska få bestämma själv över föräldraledigheten för Jonas Sjöstedt vet vad som är klokast.