Skål för en frihetlig och sekulär jul

23 December, dagen före julafton. Julstressen har väl förhoppningsvis börjat lägga sig runt om i landet och folk gör sig redo för att fira julen med sina nära och kära. Det är just detta som julen är för mig, en tid att ta det lugnt och umgås med familjen, inte för att fira Jesu födelse.

Julgran

Som ateist kanske det känns som dubbelmoral att fira en högtid som firas på grund av Jesus föddes, men det är inte många som tänker på just detta under julen. Skitbra tycker jag! Jag firar ju jul för att jag älskar min familj och vi som är så olika samlas och har roligt, äter god mat, spelar en hel del sällskapsspel, några tittar på Kalle Anka, men ingen i familjen går i kyrkan.

Här om dagen frågade jag min kompis på jobbet vad han skulle göra i helgen, och han sa att han skulle fira jul, vilket gjorde mig förvånad då han är muslim, men det gjorde mig glad. Om en muslim kan fira jul kan en ateist göra det. Vi diskuterade detta vidare att det är en kulturell tradition att klä granen, som tagits från de hedniska yule traditionerna, och ge bort julklappar går över religionsgränserna.

Om människor får samverka i frihet utan tvång kan alla komma samman oavsett bakgrund, ekonomisk, religiös, eller nationell. Därför anser vi i Liberala partiet att om man låter människor bestämma fritt tar de det bästa från alla kulturer och anpassar sig bra till varandra, utan tvång från annat håll.

Liberala jul hälsningar från Liberala partiet – Sveriges enda liberala alternativ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. I Sverige firas inte julen pga att Jesus föddes. Det heter inte “Christmas” i Sverige, utan “Jul”. I Norden (och stora delar av norra Europa) har vintersolståndet firats sedan förhistorisk tid. De kristna valde att lägga Jesus “födelsedag” i samband med vintersolståndet för att lättare sälj in konceptet kristendom. (Om man läser Nya Testamentet kan man ganska säkert få fram att det var i månaden mars som Jesus föddes, om jag minns rätt).

    Du kan fortsätta fira jul och vara ateist. Du firar nämligen inte Jesus utan följer en mångtusenårig tradition och firar att nu vänder årstiden och ljuset kommer tillbaka. Du kan som “hedningarna” hoppas på Fred och ett Gott Växtår. Vad mer finns att önska?