Investera i vår demokrati och ”Investera i vår demokrati”

Riksdagen har beslutat sig för att finansiera SvT och försvaret på samma sätt, nämligen via skatten. ”När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati”, sa kulturminister Bah Kuhnke (MP) i våras.
Samtidigt är försvaret i behov av större anslag. Som de inte får av samma riksdag.

Vi håller naturligtvis inte med kulturministern att SvT inte är en ”investering i vår demokrati”. Det som däremot är det är försvaret. Både riksdagen och vi borde tycka att en investering i försvaret är en investering i vår demokrati. ”Vi låter Sverige vara i fred så att livet kan fortsätta som vanligt.” som försvaret själva skriver.

När staten ska göra många saker så gör den det inte väl. Staten raison d’être är just att skydda medborgarna. Kärnan i statens uppdrag är nattväktarstaten.

Så försvaret får inte tillräckligt med pengar och värnplikten är återinförd. Att staten rekryterar personal med tvång är i princip en bestraffning av de som blir uttagna till militärtjänst. En soldat tjänar 19 000 kronor i månaden. Den lönen är inte marknadsmässig eftersom inte tillräckligt många sökte sig till försvarsmakten under tiden då värnplikten var vilande.

Samtidigt så säkrade riksdagen finansieringen till ”Public service” med drygt 8-9 miljarder för nästa år. SvT:s personal är inte tvångsrekryterade och tjänar marknadsmässig lön. Snittlönen inom SvT ligger på ungefär 46 000 kronor i månaden. Mer än dubbelt mot soldaten.

Försvaret är statens prioriterade verksamhet.
Melodifestivalen är… inte det.