Liberala notiser, 12 juni

Blondinbella och stulna vapen

Såhär i semestertider är veckans liberala notiser något förseende, men varken nyheter eller ideologi verkar ha tagit semester då ovanligt många intressanta saker kan uppmärksammas. Bland de mer upplyftande inläggen som postats i veckan hittas en uppgörelse med feminismen och feminister av Blondinbellas, tio sanningar om ekonomer inte vill att du ska veta och dave1bs lista över saker du bör veta om staten inför valet. Erik Lakomaa, Ekon. Dr. och forskare vid Handelshögskolan, har även skrivit veckans kanske bästa debattartikel där han förklarar att antalet brott som begås med stulna, legala, vapen är väldigt litet. Det är bra att den här typen av artiklar skrivs, eftersom den absoluta majoriteten av vapenägarna i Sverige är laglydiga, trevliga och ansvarstagande människor.

Rättssäkerhet

Statsåklagare Nils-Eric Schultz skriver öppet brev till Beatrice Ask om varför det är farligt för både poliser och rättssäkerheten att syssla med infiltratörer i grov brottslighet. I övrigt har veckans rättssäkerhetsfrågor mest handlat om övervakning. Piratpartiet konstaterar att USA:s övervakningssystem även drabbar svenskar och DN skriver om hur övervakningen faktiskt är mer omfattande än vad som tidigare varit känt.

Husby

Johan Norberg skriver i the Spectator om Husbykravallerna och varför den här typen av saker händer i Sverige. Även Dick Erixon tar upp ämnet under rubriken ”Förortsutopin står i brand”.

Andra notiser

Polisanmälan efter SvDs artiklar om förvaret. ”Jag tycker inte att underrättelseinformation ska redovisas i öppna källor och jag har varit vänligt tydlig om att det är ett problem för Försvarsmakten”, sade Cecilia Widegren, M, ordförande för regeringens försvarsberedning. Ett annat problem för försvaret är att det inte får tillräcklig budget och förutsättningar för att försvara Sverige. Vid något tillfälle vore det trevligt om moderaterna även gjort något åt detta.

Varg ställer till mer skada i Småland. 21 får rivna. Liberala partiet tycker synd om de drabbade. Det är en viktig äganderättsfråga att kunna få skydda sin egendom på ett effektivt sätt.

Hollande anser att Eurokrisen är över. Det är i och för sig bra att vara positiv, men detta börjar likna Bagdad-Bob.

På juridikbloggen föreslås ett antal åtgärder för att minska problemen med människohandel.