Respektera yttrandefriheten!

Lagen om hets mot folkgrupp är oacceptabel i ett civiliserat samhälle. Ingen värdig demokratisk stat borde kunna fängsla människor för deras åsikter eller deras yttranden av dessa. Våra riksdagspolitiker tror på yttrandefrihet så länge människor inte säger något de tycker är fel. Vi tror på en yttrandefrihet som särskilt omfattar de människor som säger dumheter, elakheter och saker vi inte vill höra. Ingen diktatur har någonsin förbjudit människor att hålla med regimen; om yttrandefriheten tjänar något som helst syfte i ett öppet samhälle handlar den om rätten att säga saker människor inte håller med om.

Konstnären Dan Park är ett ypperligt exempel på en människa som uttryckt sig på ett sådant sätt. Hans konst provocerar och de flesta skulle antagligen beskriva den i ordalag av osmaklig, otrevlig eller direkt stötande. Kostnaden för ett öppet samhälle är ibland att också människor vi inte håller med måste få uttala sig. Detta är dock ett pris vi måste betala för yttrandefriheten.

Liberala partiet anser att domarna mot Dan Park och hans gallerist Henrik Rönnquist är helt oacceptabla och en skamfläck för Sverige som rättsstat. Det enda anständiga vore att med omedelbar verkan avskaffa lagen om hets mot folkgrupp och därmed kvalificera Sverige som ett land som tar yttrandefrihet på allvar.

Emil Tisell, ordförande Liberala partiet

Ambjörn Hedblom, vice ordförande Liberala partiet

Peter Arvidson, styrelseledamot Liberala partiet

Daniel Lindsäth, styrelseledamot Liberala partiet

Jonas Bylund, styrelseledamot Liberala partiet

Henrik Sundin, Liberala partiet Gävle

Fredrik Dellby, Liberala partiet Göteborg