Vi gör Sverige konkurrenskraftigt!

Källa: Unionen.se

Det är allt för sällan vi hör nyheter om att svenska företag flyttar hem sin tillverkning. Sedan 60-talet, har 100 000-tals tillverkningsjobb flyttat utomlands för att få lägre tillverkningskostnader.

Varför har svenska politiker med stöd av folket, höjt skatter på företag till en sådan grad att det inte längre är ett alternativ att tillverka i Sverige? Sverige har en skattepolitik, som förefaller innebära att svenska politiker, inte verkar ha förstått att svenska företag konkurrerar med övriga världen om arbetstillfällen.

Från 60-talet fram till 2006 har Socialdemokraterna höjt arbetsgivaravgiften för varje företag som gått i konkurs eller tvingats utomlands, för att täcka de ökade kostnaderna för arbetslöshet. Från 2% till 32,42%. Detta har givit ännu högre kostnader för företagen och tvingat dem utomlands eller i konkurs. Socialdemokratisk politik är det mest förödande som någonsin hänt svensk tillverkning, och den verkligen anledningen bakom Sveriges höga arbetslöshet. Svenska företag straffas av staten för att de vill nyanställa och expandera sin verksamhet. Vi i Liberala Partiet vill sänka arbetsgivaravgiften till nivåer då svensk arbetsintensiv tillverkning verkligen kan konkurrera internationellt.

Ivanhoe AB är ett litet textilföretag som nu kommer att flytta tillbaka sin tillverkning till Sverige. Detta för att man har en helt annan kontroll och kan lösa problem mer effektivt, när man har tillverkning närmare huvudkontor och slutkonsument. Men detta är också något som alltid måste avvägas mot kostnader. Ju lägre kostnaden är för att tillverka i Sverige, desto fler företag kommer att flytta hem sin tillverkning till Sverige.

Lucy Macdonald är Chefsinvesterare på RCM. Vi kunde tidigare i veckan höra henne på radiokanalen Bloomberg säga, att det absolut bästa sättet att sänka arbetslösheten, är genom att sänka skatterna på företagande.

Alliansen har under sina 6 år vid makten sänkt arbetsgivaravgiften med obetydliga 1 %, istället har Alliansen, precis som Socialdemokraterna före dem, ägnat sig på heltid på att hitta på konstgjorda jobb som jobbcoacher, arbetsförmedlare och olika sysselsättningsprogram som inte behövs.

Samtidigt som både Alliansen, Miljöpartiet och Socialdemokraterna säger sig värna om miljön, för de en politik som tvingar företag att tillverka i Kina och frakta hit varorna, på miljöförstörande oljedrivna fartyg.

Vi i Liberala partiet vill skapa ett samhälle där människor får riktiga jobb, inte sådana som är påhittade av staten och kostar skattepengar. Genom att sänka skatten på arbete och därmed få in mer skattepengar och få fler svenskar i arbete vill vi göra Sverige till det konkurrenskraftiga tillverkningsland vi en gång var, innan Socialdemokraterna tvingade svenska företag utomlands.

Inför valet 2014 har du ett val. Vill du fortsätta på en väg där både Alliansen och Socialdemokraterna beskattar de Svenska företagen, till den grad att de inte kan konkurrera med andra länder, och inte har råd att anställa och ha tillverkning i Sverige. Eller vill du skapa ett Sverige med låg arbetslöshet, där människor arbetar på riktiga jobb som efterfrågas av våra företag. Ett Sverige där dina skattepengar inte går till påhittade statliga jobb.

Liberala partiet är det enda parti i Sverige som vet att företag skapar jobb, inte staten, men för det måste vi ge företagen rätt förutsättningar. Efter 6 år av tomma löften från Moderaterna har jag bytt till ett parti som verkligen förespråkar en politik, som ger företagen rätt förutsättningar i den globala konkurrensen. Alliansen har ingen arbetslinje, de har en arbetsmotivationslinje, och det är verkligen inte samma sak när det inte finns arbeten att söka.

Liberala partiet, vi gör Sverige konkurrenskraftigt!

[Korrigerat “…sänkt skatten på arbete med obetydliga 1 %” till “…sänkt arbetsgivaravgiften med obetydliga 1%”]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. “Liberala partiet, vi gör Sverige konkurrenskraftigt!”

  Skall liberala partiet också bli ett parti med en massa meningslösa floskler?

  “miljöförstörande oljedrivna fartyg”

  Så olja, rederiverksamhet och handel är något som förstör miljön? Isåfall borde det väl förbjudas? Jag känner då inte till någon riktig liberal som tycker att det är ok att förstöra andras egendom.

  “konstgjorda jobb som jobbcoacher, arbetsförmedlare”

  Så jobbcoacher och arbetsförmedlare är inget som existerar på en fri marknad?

  Vilken tragisk smörja, och det från ett parti som säger sig stå upp för riktig frihet.

  Ett tips, lägg ned den partipolitiska smutskastningen och argumentera för frihet istället.

 2. STATLIGT betalda jobbcoacher och arbetsförmedlare är definitivt något som inte existerar på en fri marknad. (tillåt mig ett “duh”). Att oljedrivna fartyg skulle vara miljö-förstörande ser jag dock inte, om man nu inte tror på global uppvärmning.

  Däremot kan jag till fullo skriva under på att ett sänkande av skatten på kapital kommer leda till fler välbetalda jobb, grundförutsättningen för “bra” jobb är naturligtvis tillgången på kapital. Huruvida det innebär att just tillverkningsindustrin kommer tillbaka går väl att debattera – det beror nog mycket på omständigheterna, men någon kapitalintensiv bransch kommer garanterat att växa. Vi har t.ex. en högst välutvecklad tjänste-industri i Sverige (främsta exemplet är väl en stor och produktiv it-sektor). Vad som däremot knappast behöver debatteras är att en hög kapitalisering d.v.s. låg skatt på kapital och arbete är en grundförutsättning för en kapitalintensiv industri, t.ex. tillverkningsindustrin.

  Slutligen – vet ej om det är en felskrivning, men att “sänka skatten på arbete” leder knappast till att vi “får in mer skattepengar”, men det kan knappast vara målet heller. Snarare så behålls mer pengar i privat sektor, vilket ju är målet med en skattesänkar-politik. Man kan naturligtvis diskutera “Laffer curve” och liknande, men den enda skatt vars borttagande i undersökning efter undersökning visar sig vara skatteneutralt är värnskatten, d.v.s. de översta 5% i beskattning på de s.k. “rika”. Därefter behöver man troligtvis göra uppoffringar för att kunna sänka skatten, dock inte totala naturligtvis. Ett sänkande av statsskatten därifrån med 5% kan säkert leda till att totala skatteintäkter bara sjunker med 1-2%, då ökad ekonomisk aktivitet väger upp för en del av bortfallet.

  Nåväl, bara mina åsikter, men smörja var det definitivt inte så “Liberal Agenda” kan lämpligen ta och slänga sig i en papperskorg.

  1. “STATLIGT betalda jobbcoacher och arbetsförmedlare är definitivt något som inte existerar på en fri marknad. (tillåt mig ett “duh”).”

   Nä, inte statligt betalda läkare, asfaltsarbetare, jurister, forskare, matematiker och lärare heller.

 3. Mellan 1970 till 1977 höjdes arbetsgivaravgiften från 11 till 32%. Jag fattar inte hur det var politiskt möjligt. Fanns det ingen som protesterade eller diskuterade eventuella konsekvenser?

 4. Danne : Det motiverades sannolikt genom att det var de ondskefulla företagen som betalade. Kapitalet. Att sossar inte är smarta nog att förstå begreppet kapitalkostnad, och därmed inse att arbetsgivaravgiften i slutändan kommer tas från löntagarna, well, duh…..

  Problemet är överlag att mer pengar till staten = mindre pengar till privat sektor (må det vara företag eller privatpersoner) = mindre besparingar och mer konsumtion (staten är troligen den enda entitet som har en sparkvot som i bästa fall är noll, vanligen negativ).

 5. Hm…tredje gången nu som jag försöker skriva ett inlägg här. Får se om det funkar.

  Det är inte höga skatter på arbete eller kapital som är den grundläggande förklaringen till varför det finns arbetslöshet i dagens samhälle. Det är fackens minimilöner som orsakar det. Om minimilönerna inte fanns skulle de arbetslösa kunna få jobb genom att begära en lägre lön än vad som nu är normalt.

  En f.d.chefsekonom på LO höll för övrigt med om att minimilöner orsakar arbetslöshet, när han kikade på litteraturen i ämnet. Inte ofta det sker.

  1. Det är både sant och ändå inte. Skatten/avgiften på arbete leder till att skattekilen för arbetsgivaren höjs, vilket leder till färre jobb. En sänkt arbetsgivaravgift med, säg, 5% skulle därför ha, för arbetsgivaren, samma effekt som en motsvarande lönesänkning, med den betydande skillnaden att lönetagaren får lika mycket ut som innan.

   Med det sagt så borde naturligtvis såväl statligt understödda kollektivavtal som arbetsgivaravgifter avskaffas.

   1. Jo, jag skrev i mitt första inlägg att i dagens läge så kan arbetslösheten sänkas genom att göra det billigare att anställa folk. Men där har vi frågan hur skatten på arbete fördelas på arbetare och på kapitalister. Om inte utbudet av arbetskraft skiftar (men väl att det går längs med kurvan) kommer all skatt gå till arbetarna (trots att det är företagen som betalar in det). Så, istället för att minska skatten på arbete borde man sänka skatten på kapital, ifall man inte kan få bort minimilönerna.